Ontharen

Ontharen van het lichaam

Er zijn drie manieren van ontharen. Het traditionele harsen van de haren is een relatief eenvoudige manier, maar de haren zullen na enkele weken weer terugkeren. De tweede manier is het permanent verwijderen van de haren door laseren. De derde manier is elektrisch ontharen.

Laserontharing

Deze techniek voor definitief ontharen is efficiënt, veilig en snel. Bij Skynz werken we met de Lightsheer diodelaser. Deze laser produceert een geconcentreerde lichtbundel die door het pigment in het haarzakje wordt geabsorbeerd. De laser geeft zijn energie in een fractie van een seconde vrij. Lang genoeg om het haarzakje te vernietigen en kort genoeg om de omliggende huidstructuren en de opperhuid te ontzien. De uniek gekoelde kop van deze laser koelt de huid tijdens het vrijkomen van de energie voor extra bescherming en comfort tijdens de behandeling.

Indicatie

Laserontharing is zeer geschikt voor het behandelen van overbeharing, zowel bij vrouwen als bij mannen. Gebieden die vaak behandeld worden zijn: gelaat, oksels, bikinilijn, borst, buik, rug en benen. Blonde, grijze, rossige of zeer dunne haren kunnen niet met laser verwijderd worden omdat ze geen pigment bevatten. We kunnen ze wel verwijderen met elektrische epilatie.

Aantal behandelingen

Haren ontwikkelen zich in verschillende fasen. Er zijn meerdere behandelingen nodig om haren definitief te vernietigen. Alleen haren in de actieve groeifase reageren op de behandeling, omdat onderin deze haren het pigment zit waar de laser zich op richt. Zodra een nieuwe serie haren in de actieve groeifase komt vindt de volgende behandeling plaats. Dit is gemiddeld om de 6 weken. Na ongeveer 5 behandelingen is 80% van de haren verwijderd. Resterende haren zijn meestal te dun of te licht van kleur om het laserlicht nog te absorberen. Ze reageren niet meer op laserbehandeling.

Huidreactie

De behandeling veroorzaakt een prikkelend/branderig gevoel. Na de behandeling kan de huid rood en opgezwollen zijn. Deze reactie verdwijnt meestal snel.

Regels

Regels voor de behandeling zijn:

  • Een zongebruinde huid mag niet behandeld worden met laser;
  • Ons advies is daarom: geen zon of zonnebank 6 weken voor en 6 weken na de behandeling. Anders bestaat er een kans op pigmentverschuivingen;
  • Gebruik in deze periode een Sun block, een zonnebrandcrème van factor 30 of meer;
  • Verwijder geen haren vanaf 6 weken voor het laseren en tussen de behandelingen door. Dit houdt in dat je niet mag harsen of epileren. Je mag wel scheren, knippen of een ontharingscrème gebruiken. De laser heeft namelijk het haarworteltje nodig om het onderliggende haarzakje te kunnen vernietigen;
  • Vanaf 2 weken voor de behandeling mag je geen zelf bruinende crème gebruiken.

Elektrisch ontharen

Ook elektrische epilatie is een methode om definitief te ontharen. Hierbij wordt een minuscuul naaldje in het haarzakje gebracht, om dit elektrisch te vernietigen. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner, tot ze uiteindelijk verdwijnen. Bij elektrische epilatie moet elke haar apart verwijderd worden. Deze behandeling wordt voornamelijk ingezet bij grijze, witte of rossige haren. Hoeveel behandelingen u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat behandeld moet worden en van de hoeveelheid haren. Tijdens het intakegesprek beoordelen we welke manier van ontharen het meest geschikt voor je is. Daarbij worden ook de kosten doorgenomen.

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een groot deel van de behandelingen voor laserontharing in het gezicht. Soms is er een verwijzing van de huisarts of specialist nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Jouw zorgverzekeraar kan je precies vertellen welk recht op vergoeding je hebt.  Belangrijk is dat alle behandelingen worden uitgevoerd door een erkende huidtherapeute. Onze huidtherapeute is lid van het HVH (Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten) en staat geregistreerd in het KP (Kwaliteitsregister Paramedici). Meer informatie omtrent vergoedingen lees je hier.